خوش آمدید

جستجو

تبلیغات





پیک بهداشتی پارسیان شماره 4 -مدیریت بستر در پروش مرغ گوشتی

    پیک بهداشتی الکترونیکی  شماره 4 مرکز دامپزشکی پارسیان زواره

    مدیریت بستر در مرغ گوشتی

    درمانگاه دامپزشکی پارسیان 

    تأسیس 1389

     

    از اصلی ترین عوامل موثر برای دستیابی به حداكثر تولید اقتصادی، مدیریت پارامترهای محیطی و بخصوص مدیریت یستر در سالن پرورش می باشد. چرا كه وجود بستر مناسب خود حاکی از مناسب بودن شرایط محیطی در سالن است. جوجه هایی که بر روی سیستم بستر نگهداری می شوند در تماس دایم با بستری هستند که بر روی آن زندگی می کنند. بنابراین رعایت مسایل مدیریتی و کنترل کیفی در شرایط پرورش بر روی بستر بسیار با اهمیت می باشد. جوجه‌هاي گوشتي در شرايط نامناسب محيطي هرگز به پتانسيل ژنتيكي خود نخواهند رسيد و شرايط محيطي داخل سالن رابطه زيادي با كيفيت بستر دارد.

    نمونه یک بستر <a href=با پوشال در پرورش مدریت شده مرحله به مرحله" width="447" height="355" />

    در تصویر بالا نمونه ای از آماده سازی سالن با بستر پوشال و حصارکشی مرکزی برحسب تراکم مورد نظر در هفته اول و مدیریت تراکم سنجی مرحله به مرحله را نشان می دهد که این سیستم در شرکت مرغ مادر درخشان فارم2 و توسط دکتر محسن صالحی در سال 1387 اجرا شده است.

    پیش از این که جوجه ها را به سالن بیاورند، کف سالن می بایست با موادی که به آنها بستر می گوییم پوشانده شود. بستر، برای جوجه ها آسایش می آورد. یک بستر با کیفیت خوب برای فراهم کردن دمای یکسان در سالن، مانند یک عایق عمل می کند، و نیز رطوبت را جذب و به خشک شدن محیط کمک می نماید. بستر فضولات جوجه ها را رقیق می سازد و تماس با آنها را کاهش می دهد، و نیز با فراهم کردن پوششی میان جوجه ها و کف سالن، از جوجه ها در برابر سرمای کف سالن محافظت می نماید. بستر باید به نحوی باشد که ضمن فراهم نمودن جایگاهی نرم و راحت برای جوجه کیفیت خوبی داشته، خشک، نرم و بدون گرد و خاک باشد.  همچنين جوجه ها به طور يكنواخت در تمام سطح مورد پرورش پخش بوده و سر و صداي طبيعي آنها در سالن برقرار باشد . بستر بايد در تمام طول سالن به طور يكنواخت پراكنده شود تا دماي كف در همه جا يكسان باشد؛ چراكه دماي غيريكنواخت كف سالن باعث مي شود كه جوجه ها دور هم و يا زير تجهيزات سالن جمع شوند. از طرف ديگر، عدم يكنواختي بستر منجر به ايجاد اختلال در تحرك جوجه ها و نيز محدود شدن دسترسي آنها به خطوط آبخوري و دانخوري در جاهايي كه ضخامت بستر كمتر است، مي گردد.

      توزیع یکنواخت بستر <a href=در سراسر منطقه پرورش" width="460" height="304" />

    در تصویر بالا سیستم مدیریت پرورش مرحله ای بر حسب سن و تراکم به منظور حفظ قرنطینه بهتر و رشد یکنواخت تر جوجه اجرا شده توسط دکتر محسن صالحی در سال 1387 در فارم2 شرکت مرغ مادر درخشان، نشان  داده شده است. با بستر پوشال به عنوان بهترین بستر در پرورش مرغ مادر گوشتی و مرغ گوشتی


    جنس، نوع و کیفیت بستر باید بگونه‌ای باشد که منجر به نقص و ضایعات اندام‌ها و قسمت‌های مختلف نگردد.  مواد زيادي به عنوان بستر اوليه مورد استفاده قرار مي‌گيرند. كيفيت و كميت بستر بسته به ناحيه جغرافيايي و آب و هواي منطقه متفاوت است.  استفاده از پوشال نجاري حاصل از چوب نرم به جهت قدرت جذب بالا ارجحیت دارد. از مصرف تراشه چوب درشت و سفت كه داراي تانن زياد و عمدتاً داراي رطوبت بالا  و مستعد رشد قارچ مي‌باشد و همچنين تراشه چوب‌ ريز و خاك اره‌اي که باعث پیدایش گرد و خاک در سالن می شود، خودداري كنيد.
     


    بستر را از جهت آلودگی با آفت کش ها کنترل کنید. آفت کش ها به کبد و کلیه صدمه زده و درعضلات و چربی تجمع می کند. به‌ منظور پيشگيري از بروز بيماري آسپرژيلوس، از مصرف بستر پوسيده و كپك زده خودداري نمائيد. قارچ ها در هوا اسپور آزاد کرده که درجوجه ها بیماري و تلفات ایجاد می کند. آلودگی بستر با آسپرژیلوس ازموارد مشكل آفرین است كه به افزایش تلفات منجر می شود.

    با ضد عفونی بستر قبل از جوجه ریزی، از ورود عوامل بیماری زا از قبیل قارچ آسپرژیلوس و سالمونلا به محیط پرورش جلوگیری نمایید.  كاه در صورتي كه به‌صورت صحيح عمل‌آوري و نگهداري شده باشد مي‌تواند بستر مناسبي باشد. استفاده از رول مقوایی به عنوان بستر توصیه نمی شود. رول های مقوایی علاوه بر آن که عایق حرارتی مناسبی نیست و دمای مورد نظر در بستر را تامین نمی کند، جاذب مناسب آب و رطوبت نمی باشد و همچنین نرمی و راحتی مورد نظر برای بستر جوجه را فراهم نمی کند.

    طی دوران پرورش و نگهداری گله، رطوبت مناسب برای بستر با كيفيت خوب   20 الی 25 درصد میباشد. وقتی رطوبت بستر از 25 درصد تجاوز نماید،  بستر مرطوب مهمترين عامل در توليد گاز آمونياك يعني يكي از مضرترين عوامل در راندمان گله مي‌باشد.  علاوه بر افزایش احتمال شیوع کوکسیدیوز و لنگش پا، باکتریهایی که قابلیت تجزیه اسید اوریک را دارند فعال شده، تخمیر مواد سریعتر صورت می گیرد و گاز آمونیاک بیشتری از بستر متصاعد میشود. تراکم بیش از حد آمونیاک در هوای سالن باعث از بین رفتن تاژک های مجاری تنفسی می گردد که این امرعوارض تنفسی را به دنبال خواهد داشت. افزایش آمونیاک سبب کاهش وزن گیری جوجه ها، آسیت و افزایش ضریب تبدیل غذایی می شود.  گاز آمونیاک آزاد شده، PH  بستر را بتدریج از 5/2 به 8/4 مي رساند. این تغییر در PH، همراه با توليد گرمای بستر سبب بروز سوختگی  در قست هایی از ران، سینه و کاهش کیفیت لاشه می شود . كنترل رطوبت بستر قدم اول در كاهش گاز آمونياك است. لذا با تهویه مناسب از خیسی بستر جلوگیری کنید و در صورت اتفاق سریعا آنرا از سالن خارج و مجدداً پوشال خشک بریزید. کنترل رطوبت در بسترهای پوشال راحتتر و اصولی تر انجام می گیرد در فصل زمستان، در اثر نفوذ هوای سرد به داخل سالن حالت کیکی شدن در بستر اتفاق می افتد. در اغلب موارد این حالت به علت تهویه بیش از حد ایجاد می شود. ورود هوای سرد از طریق ترک های دیوارهای سالن، شاتر فن ها، درهای انتهای سالن، پرده هایی که در 2 هفته اول برای گرم کردن سالن استفاده می شوند، بسرعت سبب ایجاد نقاط سرد در کف سالن و سطح بستر می شود و باعث کیکی شدن بستر می شود. در این وضعیت کیکی شدن بستر به 2 علت اتفاق می افتد:


    1- در هوای سرد ظرفیت و قابلیت نگهداری رطوبت بسیار کم است بنابراین در این نقاط، هوا رطوبت کمتری را از کف سالن و سطح بستر جذب می کند. ( در واقع میزان خشک شدن بستر در این نقاط کاهش می یابد).
    2- با توجه به کاهش ظرفیت نگهداری رطوبت در هوای سرد، مقداری از رطوبت هوا جذب سطح بستر می شود.و بستر پوشال خیلی خوب می تواند با جذب مقداری از این رطوبت در خود از خیس و گل شدن بستر جلوگیری نماید ضمن این که غبار سالن نیز کمتر می شود.

    اگر تعداد یا محل نصب هواکشها به درستی محاسبه نشده باشد یا چنانچه با دور نامناسب گردش کند باعث تعویض ضعیف هوا در نقاطی از سالن خواهد شد که این مسأله باعث جذب رطوبت موجود در هوا توسط بستر و یا عدم تبخیر رطوبت از بستر می گردد.  از طرف دیگر خشک  بودن بیش از حد بستر ( رطوبت کمتر از 20 درصد ) باعث ایجاد گرد و غبار در محیط می شود که خود زمینه ساز عوارض تنفسی و دهيدراتاسيون در جوجه هاي جوان مي باشد. 
    ضخامت بستر در تابستان باید ۳ تا ۵ سانتیمتر و در زمستان ۵ تا ۸ سانتیمتر در نظر گرفته شود ( براي ايجاد چنين ضخامتي ميزان 5-3 كيلو گرم  پوشال نجاری  در هر متر مربع در نظر گرفته  شود).

      
    در شرایط طبیعی مدفوع با منشاء روده‌ای در طیور دارای رنگ حنایی و یا قهوه‌ای با رسوب اورات در سطح آن میباشد كه 12 تا 16 بار مدفوع نسبتا نیمه جامدی را در شبانه‌روز دفع می کنند . به غیر از مسمومیت های غذایی که می تواند باعث بروز اسهال در گله شوند، عامل تغذیه ای نيز بر كيفيت بستر مؤثر است. عمده ترین بخش مدفوع بقایای غیر قابل هضم غذای خورده شده می باشد، بنابراین نوع غذای مصرفی روی ترکیبات مدفوع موثر است. 
    مهمترین عوامل تغذیه ای موثر بر اختلالات روده ای:


    1- منبع چربی جیره 


    مصرف چربیها با قابلیت هضم بالا از خطر بروز اختلالات روده ای وکاهش کیفیت بستر میکاهد
    چربیها با منابع مختلف از قابلیت هضم یکسانی برخودار نیستند. چربیهای غیر اشباع نسبت به چربیهای اشباع قابلیت هضم بالاتری دارند. همچنین سن جوجه بر هضم چربیها موثر است و در جوجه های با سن بالاتر قابلیت هضم چربیها بیشتر است.   استفاده از مقادیر بالای چربی و يا چربیهای با کیفیت پایین که غیر قابل جذب بوده و به طور کامل دفع می شوند، سبب چسبنده تر شدن مدفوع و چسبیدن آن به اطراف مقعد و کف پای پرنده و همچنین تشکیل لایه فشرده ای روی بستر  گشته که به مرور زمان این بستر دچار فساد شده و باعث انتشار بوی تعفن در سالن خواهد شد.


    2- سطح پروتئین جیره


    دیده شده است که افزایش دفع آب از طریق کلیه بعلت بالا بودن پروتئین جیره میتواند سبب افزایش رطوبت بستر شود. پروتئین اضافی جیره پس از هضم وجذب، بصورت اسید اوریک از طریق کلیه دفع میشود که این امر سبب افزایش مصرف آب توسط جوجه می شود.


    3- قابلیت هضم  ترکیبات نشاسته ای جیره


    منابع نشاسته ای با قابلیت هضم آهسته و آرام سبب افزایش هضم پروتئین ها و اسید های آمینه میشود. از طرفی سرعت هضم ترکیبات نشاسته ای بر روی ترکیب میکروفلور روده نیز موثر است.استفاده از تركیبات غذایی مانند گندم، جو و چاودار معمولا موارد مشابهی از خیسی بستر را به دنبال خواهد داشت. بهر حال یكی از راهكارهای موجود برای كنترل خیسی بستر، افزودن آنزیمهای تجاری در جیره هایی است كه بر پایه گندم، جو یا چاودار فرموله می شوند.

     


    از آنجایی که در طیور مدفوع  و ادرار در کلواک با یکدیگر مخلوط و سپس دفع می شوند، مواد موجود در ادرار نیز روی ترکیبات مواد دفعی اثر میگذارد.  به عنوان مثال وجود مقدار زیادی سدیم در آب مصرفی و یا در دان كه می‌تواند بصورت نمك باشد سبب افزایش مصرف آب و مدفوع آبكي و متعاقب آن بستر خيس خواهد شد . وجود پتاسیم اضافی نیز كه می‌تواند ناشی از وجود آن در موادی مثل كنجاله سویا، ملاس و غیره باشد مانند سدیم، سبب افزایش مصرف آب و اسهال خواهد شد. 
    منیزیوم از عناصری است كه بعلت وفور آن در مواد اولیه مورد استفاده دان، به مكمل طیور افزوده نمی شود، بنابراین  اگر مقادیراين عناصر از حد مجاز بيشتر باشد میزان آب مصرفی افزایش یافته، در نتیجه بستر مرطوب تر خواهد شد. 
    استفاده از مقادیر بالای چربی و يا چربی های با کیفیت پایین که غیر قابل جذب بوده و به طور کامل دفع می شوند، سبب چسبنده تر شدن مدفوع و چسبیدن آن به اطراف مقعد و کف پای پرنده و همچنین تشکیل لایه فشرده ای روی بستر  گشته که به مرور زمان این بستر دچار فساد شده و باعث انتشار بوی نامطبوع در سالن خواهد شد. 
    محدودیت تغذیه‌ای نیز سبب ایجاد بیشتر رطوبت و کاهش کیفیت بستر خواهد شد. این موضوع می تواند به دلیل تحریک مصرف آب به علت عدم رضایت پرندگان در طول دوره محدودیت باشد. زمانیکه انرژی جیره غذایی افزایش می یابد، رطوبت بستر کاهش یافته و کیفیت آن بهبود می یابد. هر قدر رطوبت بستر بالاتر باشد احتمال رشد عوامل بيماري‌زا در آن بيشتر مي‌شود . 
    بروز برخی از بیماری ها از قبیل گامبورو، عفونت هاي ويروسي، تورم روده و آنتریت نکروتیک نيز باعث افزايش رطوبت بستر مي شود. عوامل محيطي مانند اقليم مرطوب، هواي خيلي سرد و متراكم نيز در صورتي كه تهويه سالن كافي نباشد رطوبت بستر را بالا مي‌برند. خطوط توزيع آب ، آبخوري‌ها ، سيستم پدهاي خنك كننده و چکه کردن سقف سالن نيز در صورت مديريت نادرست موجب افزايش رطوبت بستر مي‌شوند. 


     

    بعضي از داروها نيز به  دليل افزايش مصرف آب از همين طريق رطوبت بستر را افزايش مي‌‌دهند. جوجه‌ريزي بيش از ظرفيت سالن و پرورش متراكم نيز مطمئناً باعث افت كيفيت بستر مي‌شود. هيچگاه بستر قديمي را مجدداً استفاده نكنيد. هميشه بستر قديمي را خارج و براي هر نوبت جوجه‌ريزي از بستر تازه و جديد استفاده نمائيد.

     
    قسمتهائي از بستر که متراکم شده (تخته شده باشد) بايد تعويض شود چرا که اين نواحي حاوي رطوبت و کود بالائي بوده و در صورت ماندن در سالن باعث افزايش ميزان آمونياک مي شوند. اگر مدیریت بستر درست باشد،  هنگامی که مواد بستر را در دست می گیریم گرم خواهد بود وهمچنين اگر مقداري ازآن را در دست بفشاريم و بستر بصورت گلوله‌اي چسبنده درآيد، رطوبت آن بالاست ، اگر چسبندگي آن كم باشد و با يك ضربه آرام به آساني از هم جدا شود رطوبت تقريباً مناسب است و اگر اصلاً چسبندگي نداشته باشد بستر خشك است.


    به دليل اينکه هواي گرم توانائي نگهداري رطوبت بالائي را دارد، ترکيب گرما و تهويه مناسب مقدار قابل توجهي از رطوبت سالن را حذف مي کند.  به ياد داشته باشيد بدون بستر مناسب هرگز هواي مناسب در سالن نخواهيم داشت.

     

    مرکز دامپزشکی پارسیان، ارائه دهنده مدرنترین خدمات دامپزشکی همراه با مرکز واکسن و یخچال نگهداری واکسن منحصر به فرد. در خدمت صنعت دام و طیور کشور. 09132706804


    این مطلب تا کنون 4 بار بازدید شده است.
    منبع
    برچسب ها : بستر ,رطوبت ,سالن ,جوجه ,باعث ,افزایش ,رطوبت بستر ,کیفیت بستر ,سالن باعث ,بستر پوشال ,افزایش مصرف ,
    پیک بهداشتی پارسیان شماره 4 -مدیریت بستر در پروش مرغ گوشتی

تبلیغات


    محل نمایش تبلیغات شما

پربازدیدترین مطالب

آمار

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

تبلیغات

محل نمایش تبلیغات شما

آخرین کلمات جستجو شده